Реджеп Ердоган не се отказва: Пълноправното членство в ЕС е наша стратегическа цел

27 юни 2024 22:19  |  Света
Реджеп Ердоган не се отказва: Пълноправното членство в ЕС е наша стратегическа цел

Анкара смята за своя стратегическа цел пълноправното членство в Европейския съюз, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с естонския си колега Алар Карис в Анкара, съобщи Анадолската агенция за БТА.

Турция кандидатства за членство в ЕС през 1987 г. и е страна кандидат от 1999 г. Преговорите за членство започнаха през 2005 г., но бяха блокирани след 2007 г. поради проблема с Кипър и съпротивата на няколко държави-членки.

„Пълното членство в ЕС е наша стратегическа цел. В общ интерес е подходът на ЕС към Турция да е от сходна перспектива“, каза Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с естонския си колега Алар Карис в Анкара.

Като се спря на глобални и регионални въпроси, турският лидер каза, че извършените от Израел масови убийства в ивицата Газа заплашват не само регионалната стабилност, но и сигурността в целия свят.

Президентът на Турция подчерта, че трайният мир в Палестина е възможен само чрез решение с две държави. Ердоган призова международната общност да положи всички необходими усилия за решаването на този проблем. Турският държавен глава засегна и темата за руско-украинската война. Той посочи, че прекратяването на конфликта в Украйна и справедливото уреждане за всички страни е възможно по дипломатически път. Ердоган заяви, че Анкара смята, че инициативи, изключващи Русия, няма да доведат до резултати.

Алар Карис на свой ред отбеляза, че Талин отдава голямо значение на приноса на Турция в рамките на НАТО за регионалната сигурност.

Ердоган каза, че той и Карис са потвърдили своя ангажимент за засилване на отношенията между Турция и Естония по време на разговорите си, обсъждайки съвместни стъпки, които да бъдат предприети в тази посока. Той подчерта потенциала на двете страни да продължат сътрудничеството си във всички области, като каза: „Можем да увеличим обема на търговията си, който достигна 429 милиона долара през 2023 г., и още повече взаимните инвестиции.“

Ердоган заяви, че първата среща на Съвместния икономически и търговски комитет, създаден миналата година, ще се проведе скоро в Турция, определяйки нова пътна карта за икономически и търговски отношения. Като съюзници в НАТО, каза Ердоган, двете страни трябва също да засилят съществуващото сътрудничество в отбранителната индустрия.

„Смятаме диверсификацията на нашите отношения от науката и технологиите до образованието, културата и туризма като значителни инвестиции“, каза той. Ердоган също подчерта глобалното значение на Естония в дигиталната трансформация, цифровите приложения и киберотбраната, като наблегна на дискусиите за споделяне на опит в тези области. „

Искрено вярвам, че нашите близки двустранни отношения и нашата солидарност в рамките на НАТО ще продължат да укрепват върху солидни основи“, каза турският президент.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО