Володимир Зеленски: Подготвям нов план за мир в Украйна

28 юни 2024 22:19  |  Света
Володимир Зеленски: Подготвям нов план за мир в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че подготвя нов план за слагане на край на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Същевременно украинският лидер подчерта, че Украйна ще продължава да се засилва във военно отношение, за да склони Русия да приеме справедлив мир.

„Много е важно за нас да покажем план за слагане на край на войната, който да бъде подкрепен от мнозинството (от страните) в света, това е, което правим в дипломатическо отношение“, каза Зеленски на съвместна пресконференция в Киев със словенската президентка Наташа Пирц-Мусар.

„Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро“, заяви Зеленски.

В същото време украинският президент отбеляза, че страната му засилва военната си индустрия, защото „Русия разбира само от сила и уважава само силните“.

„Това са две неща, които вървят паралелно: да сме силни на бойното поле и да разработим план, ясен и детайлен план, който ще бъде готов тази година“, поясни Зеленски.

Киев вече предложи мирен план от десет точки през 2022 г., който предвижда безусловното изтегляне на руските сили от територията на Украйна.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО