Димитър Ганев: Не се вижда ход, от който ГЕРБ да печели категорично

1 юли 2024 21:04  |  България
Димитър Ганев: Не се вижда ход, от който ГЕРБ да печели категорично

Ако има някакъв шанс този кабинет да мине, ще е при промяна в политическата позиция или разцепление в някоя парламентара група. Този състав на правителство би могъл да мине само на ръба, ще е много трудно управление, прогнозира в интервю за БНТ политологът и социолог Димитър Ганев.

„Не се вижда ход, от който ГЕРБ да печели категорично: и да се гласува, и да не се гласува този кабинет. ГЕРБ носят пълната отговорност за него – всички партийни лица са там“, добави той.

Ганев обясни, че отсъствието в зала на който и да е народен представител, задочно означава подкрепа за предложеното от ГЕРБ правителство.

Според политолога Веселин Стойнев политическата криза продължава, но е по-добре да бъде избран кабинет.
„51-вото Народно събрание ще е още по-трудно. Тази политическа криза първо трябва да се реши в рамките на самите партии. Абсурдно е да се продължава с тази ситуация на неуправляемост. Този кабинет е по-вероятно да мине“, смята той.

По думите му, съобщението, което Борисов е направил пред публиката, е, че трик ще има, а на него не му харесва. „Ако мине, кабинетът може да изкара цяла година и да си запише успех Шенген и Еврозона“, предположи политологът.

Журналистът Илхан Андай предрече възможен край на Борисов при следващи избори, като направи паралел със случилото се във Франция с Еманюел Макрон. Според него, двамата може и да споделят една и съща съдба.

„Днес Бойко Борисов бе свеж, усмихнат сякаш неговият отбор е бил Италия снощи. Логично е да си мисли, че е имало невидими за нас преговори. ДПС направи огромен жест към него като не вкара свои министри в кабинета. Дава се шанс на ПП-ДБ да подадат ръка на Бойко Борисов“, коментира още той.

По думите му много депутати в ДПС се молят за стабилно правителство и този парламент да оцелее. Според него, ще има „акушери, които да подпомогнат Бойко Борисов“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО