Александър Везенков: В момента стм играч на Торонто Раптърс

1 юли 2024 14:34  |  Спортни
Александър Везенков: В момента стм играч на Торонто Раптърс

Спортист номер 1 на България за последните две години Александър Везенков заяви, че все още не е разговарял с хората от спортно-техническото ръководство на Торонто Раптърс, след като преди два дни канадският клуб от Националната баскетболна асоциация взе правата на българина от Сакраменто Кингс.

„В момента мога да кажа, че съм играч на Торонто Рапрътс. Тепърва предстои да говоря с тях, да разбера те какво искат, техните намерения какви са, оттам-нататък ще видим. Лятото е дълго и единственото, което ме интересува, е аз да съм здрав. Предният сезон не беше най-лесния за мен. Сега работя здраво с моя екип. Чувствам се добре. Не знам колко време ще бъда в България. Това лято е малко по-особено. Повече съм в Гърция заради контузията, която имаш, защото там се лекувах“, коментира Везенков.

Българският нападател пристигна в НБА през миналата есен, след като беше избран за Най-полезен играч (МВП) на Евролигата с екипа на гръцкия Олимпиакос. В дебютния си сезон в лигата той записа 42 участия със средни показатели от 5,4 точки и 2,3 борби в 12,2 игрови минути на мач. Българинът постигна 44 процента успешна стрелба от полето и 37,5 процента точност при опитите от зоната за три точки, като в осем срещи записа двуцифрен точков актив. Той пропусна част от сезона заради контузия.

„Контузията дойде като черешката на тортата. Да и тя повлия със сигурност на края. Но от самото начало се видя, че стилът, който иска треньорът отбора да играе, не ме включваме толкова много в неговите планове. Няма лошо, такъв е животът. Малко е разочароващо, когато ти и кажат едно, а се случи абсолютно друго и то веднага. Няма лоши чувства. В Сакраменто направих много приятели в отбора. Всичко беше на професионално ниво, много ми помогнаха. Винаги ще съм им благодарен, да се докосна и първият ми опит в НБА да е там“, обясни Везенков.

Той не съжалява, че преди година е решил да приеме офертата да играе в НБА.

„Всичко е разчимно, нова държава. На 28 години е много по-трудно да се адаптираш във всичко отколкото на 17-18. Нов стил на игра, от върха на Европа там отиваш като никой. Трябва да се докажеш от нулата. Неща, които ти влияят. Дадох всичко от себе си. Много фактори повлияха, но съм доволен, че взех това решение. Напълно правилно е. Кой се отказва от НБА? Няма как“, каза Везенков.

Той заяви, че годината в САЩ му е дала и много уроци.

„Научи ме чрез хората, които уважаваш, които обичаш, да се чувстваш уверен в себе си, никога да не се предаваш. НБА е нов урок, който показва колко бързо нещата се променят, трябва да си готов да продължаваш да вярваш в себе си, да не се отказваш“, обясни баскетболистът.

Той призна, че е поласкан от интереса от някои от най-добрите клубове в Европа, част от които изразиха желание да го привлекат, ако той реши да напусне НБА.

„Винаги е радостно някой да те иска. Това са хубави дилеми от живота. Единствено в момента ме интересува да съм здрав. Фокурисал съм се много върху себе си, за да мога да започна сезона на 100 процента. Не искам да коментирам повече. Каквото е дал Господ, това ще стане“, каза той.

Везенков днес се включи в спортен празник в НСА, където той учи.

„Винаги когато става дума за деца, винаги когато съм свободен, искам да идвам, те трябва да имат пример, малки са още, не се знае дали ще станат спортисти, но важно е да са тук, да опитват различни спортове. Благодаря на НСА, защото ми даде възможността да съм член на това семейство, да се развивам. Най-важното е децата да спортуват“, каза той.

„Преди да премина в НБА, децата не бяха толкова запалени по баскетбола. Евролигата, знаете, че е на високо ниво, но от друга страна всяко дете е чувало за НБА. Много деца се поинтересуваха, а те са нашето бъдеще, трябва да играят, не само баскетбол, а и други спортове. Изисква се много труд, много характер, воля. Трябва да им покажем правилния път“, добави той.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО