Германия: защо толкова много деца живеят в бедност

2 юли 2024 19:19  |  Света
Германия: защо толкова много деца живеят в бедност

През миналата година едно от всеки седем деца и младежи в Германия е било изложено на риск от бедност. В цифрово изражение: засегнати са над 2,1 млн. души на възраст под 18 години, което съответства на 14 процента от хората в тази възрастова група, сочат данните на Федералната статистическа служба. В сравнение с 2022 година, когато в риск от бедност са били 15% от непълнолетните, делът им леко спада.

Изложени на риск от бедност са хората, чиито доход е по-малък от 60% от средния доход в страната. През 2023 г. този показател е 1314 евро нетно на месец за лице, което живее самó в домакинство, и 2759 евро нетно на месец за двама възрастни с две деца под 14-годишна възраст, припомня по този повод АРД.

Бедността обаче е комплексен феномен, който освен финансово има и социално изражение. Оттук погледнато дори излиза, че през 2023 г. почти едно от всеки четири лица на възраст под 18 години в Германия е било изложено на риск от бедност или социално изключване, четем още в публикацията.

Образованието е водещ фактор

Дали един подрастващ ще бъде изложен на риск от бедност и в каква степен зависи и от образователния ценз на неговите родители. Вероятността да живеят в бедност е по-висока при децата под 18-годишна възраст, ако родителите имат ниско ниво на образование – например свидетелство за завършено средно образование без професионална квалификация. През 2023 г. техният дял е бил 36,8%, посочва АРД.

При децата на родители със средно ниво на образование на такъв риск са били изложени малко над 14% от децата, а при родители с висок образователен ценз този риск намалява дори до 5,8 на сто, пише още АРД.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО