Продължава приемът на документи за изплащане на целеви помощи за придружител

Публикувано преди 11 години  |  Общество

huОбщински клуб на хората с увреждания (ОбК-ХУ) – Елхово напомня, на всички лица от общината с трайно намалена трудоспособност с чужда помощ, удостоверени с ЕР на ТЕЛК за изплащане на целева помощ за придружител чрез СИБ за 2013г., че крайния срок за подаване на документи в клуба на инвалида е 10 август 2013г.

По закона за интеграция на хората с увреждания на целева помощ имат право трудноподвижни лица с над 90 на сто намалена работоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно при посещенията си в държавни, общински, здравни, образователни и други институции. Всяка година се подава молба в съответната структура на съюза на инвалидите по местоживеене.

Целевата помощ се изплаща от Агенцията за хората с увреждания чрез териториалните структури на Съюза на инвалидите в България. Промени в Закона за интеграция на хората с увреждания разшириха кръга на правоимащите. Вече и лицата с интелектуални затруднения, с психични разстройства и с над 71 на сто трайно намалена работоспособност, както и хората, загубили слуха и зрението си и с над 90 на сто трайно намалена работоспособност имат право на целевата помощ.


Статията е публикувана на 18 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА