Бензин и дизел пак тръгнаха нагоре

Публикувано преди 11 години  |  Общество

benБензинът и дизелът отново тръгнаха нагоре. А 95 сложи отгоре средно 3-4 стотинки на литър, докато дизелът скочи с над 7 стотинки от началото на месеца. Това се случва винаги по време на активния отпускарски сезон, коментират наблюдателни шофьори. Миналото лято по това време горивата пак вървяха плавно и незабелязано нагоре, припомнят водачите.

В момента по бензиностанциите дизелът върви между 2.62 и 2.66 лева. А95 пък се върти около 2.57 лева. Сравнителната справка показва, че най-много е поскъпнал дизелът. В началото на месеца той се е купувал за 2.59 лева за литър.

Междувременно стана ясно, че горивата в Турция гонят рекорд и са на път да станат едни от най-скъпите в света. Съседската страна, в която доста българи пътуват с личните си автомобили, продава бензин А98 за 4.98 турски лири. Обърнато в български пари, цената за литър е приблизително 3.90 лева. Сред причините за поскъпването на бензина са по-високите цени на петрола на международните пазари, които са вследствие на конфликтите в Сирия и Египет.

В другата съседска страна – Гърция, А95 се продава средно за 1.687 евро, А98 – за 1.804 евро, а дизелът е ориентировъчно 1.361 евро. Любопитна подробност от сравнителния ценови анализ е, че горивата в Германия и Австрия например са далеч под споменатите суми.


Статията е публикувана на 19 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА