Критично положението в Елхово, няма храна за бежанците

Публикувано преди 11 години  |  Общество

bejНяма храна за сирийските бежанци в Елхово. Положението там е критично. Това обяви на пресконференция председателят на БЧК Христо Григоров.

Той призова всички българи да подадат ръка и да помогнат на хора, които не са напуснали домовете си по свое желание. Всеки, който желае да направи дарение, може да го направи чрез СМС на номер 1466 на стойност 1 лев за всички мобилни оператори или на банкова сметка BG06UNCR76301000030265.

Стана ясно, че по тази сметка вече има събрани 5612 лева, с които ще бъдат закупени хранителни продукти и други потребности от първа необходимост.

БЧК ще концентрира усилията си за 1500-те бежанци в Елхово, Враждебна и Военна Рампа. По данни на председателя на БЧК, бежанците у нас са малко над 4700 души, като след още 200 ще запълним на 100% капацитетът, който можем да поемем.

До края на следващата седмица ще стане ясно каква сума може да ни бъде отпусната по 3 от фондовете на Международния Червен кръст. Според Григоров у нас има нужда от заделянето на общински жилища, в които настанените бежанци могат да живеят срещу по-нисък наем.

Стана ясно че БЧК ще осигури пълен комплект необходимости за 200 деца и 1000 възрастни. На бежанците в приемните центрове на ДАБ е предоставена хуманитарна помощ на стойност 14 315 лева, изразени в хранителни продукти. БЧК е осигурило и 160 легла, 19 чувала дамски и мъжки дрехи, 7 чувала детски дрехи, перилни препарати, памперси и детски играчки.

От хуманитарната организация призовават всеки, който може да задели излишни дрехи и обувки да го направи и да го предаде в БЧК.

Григоров подчерта че дрехите и обувките, които даряваме на бежанците са своеобразно лицето на България за тях, за това трябва да бъдат удобни за носене и в приличен вид.

По-късно днес, доброволци в БЧК ще бъдат в настанителния център във Враждебна, където ще предадат на бежанците събраните до момента дарения./news.bg


Статията е публикувана на 27 септември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА