Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Проведе се семинар за състоянието на доброволческите формирования в Областна администрация

Публикувано преди 10 години  |  Общество

dobНа срещата присъстваха представители на петте общини, сред които комисар Йордан Събев – началник на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“, Митко Филипов – директор на Областен съвет на БЧК Ямбол и др.

Целта бе да се направи анализ на създадените до момента доброволчески формирования, да се представят най-новите законови промени в това направление и да се обсъдят факторите, които възпрепятстват сформирането на такива екипи във всяка ямболска община.

За периода 2011-2012 г. общините Болярово и Елхово са единствените с регистрирани доброволчески формирования. В Болярово доброволците са 5, а в Елхово – 9. Останалите общини в областта декларираха воля за създаването на такива екипи. В някои от тях, като „Тунджа“ и Стралджа, има и  взети решения от Общинските съвети.

За да се стимулира процеса по сформиране на доброволчески формирования, с решение на Министерски съвет от април 2013 г. са увеличени предвидените средства за обучение, застраховка и закупуване на екипировка на ангажираните лица. Отдалечените общини в страната получават и 5 допълнителни бройки към квотата си за доброволци.

„Статистиката показва, че аварийните ситуации в областта – катастрофи, пожари, наводнения и други, стават все повече и службите трудно обхващат територията на всички ямболски общини. Затова е важно да се насърчи гражданското участие“, подчерта комисар Йордан Събев. Той даде пример с последния пожар на хълма Боровец в Ямбол, когато огънят е погасен от служителите на ОУПБЗН, но за догасяването му са използвани назначените за спасители работници от Областна администрация.

„Трябва да се изгради работеща система за гражданска инициатива и хора, които да подпомагат държавните служби в извънредни ситуации“, каза в заключение заместник областният управител Иван Иванов и цитира добрите практики на Запад, където статутът на доброволеца е издигнат на изключително високо ниво.


Статията е публикувана на 31 октомври 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА