МАЕ: Енергийната война между Русия и Европа не е приключила

Публикувано преди 1 година  |  Света

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол предупреди, че енергийната война между Европа и Русия все още не е приключила въпреки големия спад в цените на газа, и призовава правителствата да останат фокусирани върху запазването и увеличаването на доставките, предаде БНР.

Фатих Бирол заяви пред „Файненшъл таймс“, че докато ЕС до голяма степен е избегнал пълномащабна енергийна криза след използването от Русия на газовите доставки като оръжие, но следващата зима може да се окаже по-голямо предизвикателство, ако има по-студено време на стария континент.

„Русия изигра енергийната карта и не спечели, но би било твърде силно да се каже, че Европа вече е спечелила енергийната битка“, каза Бирол пред финансовото издание.

„Европейската икономика все още е на крака, не е преживяла сериозна икономическа рецесия, дори ако определено понесе голям удар. Мисля, че Европа свърши добра работа, като нейната стратегия постигна голям успех. Но прекаленото самочувствие за следващата зима е рисковано и е време да продължим и да увеличим усилията за 2023 г.“ – отбеляза шефът на МАЕ.

Цените на природния газ в Европа спаднаха с 85%, след като в края на август миналата година надхвърлиха рекордните 340 евро за мегаватчас, тъй като усилията за осигуряване на алтернативни източници, запазването на съществуващите доставки и по-топлото време оставиха достатъчно газ в хранилищата с наближаването на края на зимата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО