Кая Калас: Време е представители на Източна Европа да оглавят ЕС или НАТО

Публикувано преди 1 година  |  Света

Време е някоя от ръководните длъжности в ЕС или НАТО да бъде поверена на източноевропеец. Това мнение изрази естонският премиер Кая Калас в интервю за изданието „Политико“, цитирана от БТА.

По думите ѝ вече са минали почти 20 години, откакто източноевропейските страни са се присъединили към Евросъюза и алианса и за това време „те са се доказали и в двете организации“. По тази причина според Калас е настъпил моментът държавите от Източна Европа „да влязат в полезрението за най-високите длъжности“ в ЕС и НАТО.

Понастоящем нито един от най-високите постове в ръководните институции на Евросъюза – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент – не се заема от източноевропейски представител. Никога източноевропеец не е бил и начело на НАТО. Най-високият пост, който регионът е получавал, е председателското място в Евросъвета, когато то се заемаше от бившия полски министър-председател Доналд Туск от 2014 до 2019 г.

Името на самата Калас се завъртя в общественото пространство като един от възможните кандидати за поста на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича тази година. Естонският премиер засега не е обявявала официално подобно намерение.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО