Стратегически транспорт! ЕС отпуска 200 милиона евро за украинските железници

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне 200 милиона евро за украинската държавна железопътна компания „Укрзализниця“ за подобряването на връзките ѝ с ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков съобщи, че е подписал споразумение за ускоряване на модернизацията на жп връзките с Европа. „Като се вземат предвид ограниченията, наложени от руския агресор върху операциите в украинските черноморски пристанища, ние в министерството отдаваме специално внимание на развиването на шосейната и жп инфраструктура по посока на западните ни граници“, заяви Кубраков.

„Въпреки негативните ефекти от войната „Укрзализниця“ продължи да осъществява товарни и пътнически превози, макар и с намален капацитет“, посочи и ЕБВР в специално изявление.

През 2022 г. и 2023 г. банката обеща на Украйна 3 милиарда евро инвестиции. През миналата година към страната бяха насочени 1,7 милиарда евро, а през партньорски финансови институции бяха осигурени още 200 милиона евро.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО