Още 500 000 души в армията: защо Зеленски спомена това число

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на пресконференция в Киев, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията. Военен експерт коментира какво е имал предвид президентът.

Алексей Гетман, майор от запаса на ЗСУ, заяви пред „РБК-Украйна“, че мобилизацията не означава задължително изпращане на фронта в линията на съприкосновение с руската армия.

„Много от нашите хора се бият от няколко години, трябва да им се даде почивка. Трябва да има хора, които да ги заменят. Може би тези хора, които са воювали година-две, ще трябва да се приберат у дома, защото човек не може да се бие толкова дълго. Хората дадоха всичко, което имаха – здраве, сила“, каза той.

По думите му мобилизация все още не е изпращане на фронта, защото има различни позиции и не всички са свързани с линията на съприкосновение.

„Разбирам, че мнозина не искат да бъдат мобилизирани. Тук трябва да разберете, че мобилизацията не е непременно пушка в ръцете и на фронта. Във въоръжените сили на Украйна има много работа, различна от линията на съприкосновение. Инженерна работа, мобилна работа, разузнаване, комуникационни звена, счетоводство и т.н..Трябва дори да има хора за военния оркестър, свещеници“, отбеляза експертът.

Самият Володимир Зеленски също призна, че въпросът за мобилизацията е много чувствителен.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО