Окончателно: Предаваме на Германия българин заради измами през колцентър

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Варненският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на издирван българин с цел наказателно преследване, предаде БНР.

Той обжалва съдебния акт пред горната инстанция. С Европейската заповед, издадена от Районния съд в Бамберг, Федерална република Германия търси сънародника ни по подозрение в участието му в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления.

Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл, като уверявали клиенти в Германия, че работят за различни онлайн платформи, а с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти.

Вместо да бъдат вложени, депозираните средства били превеждани по сметки на групата.

Основният спор между страните е за това къде е извършено престъплението. Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на осъществяване на имотната вреда – в Германия.

Защитата счита, че няма доказателства за ощетени германски граждани, т.е. няма измама. Адвокатите отстояват тезата, че частично деянието е извършено в нашата страна, а в тези случаи приложим е българският закон.

Ако все пак е имало ощетяване, то не е извършено от търсеното лице, защото мъжът не е боравел с финансови средства, а само е предлагал продукти, собственост на дружеството – негов работодател.

Варненският апелативен съд е категоричен, че за цялостно и ефективно разследване, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата държава.

Молещата държава е гарантирала възможността българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на евентуално ефективно наказание.

С тези мотиви Апелативният съд потвърди решението за предаване на българския гражданин на компетентните органи в Германия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО