ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Осъденият на 12 години затвор бивш кмет на Владивосток воюва в Украйна

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Бившият кмет на Владивосток Олег Гуменюк, осъден на 12 години затвор по дело за подкуп, се включи във военните действия на Русия на територията на Украйна, предаде РИА Новости, позовавайки се на осведомен източник.

През януари 2023 г. Ленинският районен съд на Владивосток осъди бившия кмет на 16,5 години затвор в колония с максимална сигурност и глоба от 150 милиона рубли.

Според разследващите Гуменюк като директор на Държавната бюджетна институция „Икономическа дирекция на областната администрация“ е получил подкупи на стойност 6,9 милиона рубли от директори на няколко строителни фирми, а като кмет – още 31,2 милиона рубли от представители на единствената погребална агенция в града – погребално бюро „Некропол“, „за покровителство и съучастие при предоставянето на погребални услуги“.

Бившият кмет отрече да е виновен и каза, че е наклеветен. През май присъдата беше смекчена на 12 години, а глобата на 140 милиона рубли. През октомври съдът прекрати друго наказателно дело срещу Гуменюк поради изтичане на давностния срок.

Повече от 100 000 затворници от руски затвори са изпратени да се бият в Украйна от началото на нахлуването на Русия по данни на Владимир Осечкин, създател на проекта Gulagu.net., който ги е получил от източник във Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) на Руската федерация. По негова информация сред помилваните срещу участие във войната осъдени престъпници са и поне 17 убийци, двама от които канибали.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО