Износът на дронове от Канада към Турция е възобновен

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Канада е възобновила износа на части за дронове за Турция, става ясно от изявление, публикувано на сайта на външното министерство на страната и цитирано от турските медии и БТА.

През 2020 г., Канада прекрати продажбите на дрон технологии на Турция поради съмнения, че предоставеното оборудване било използвано по време на военни операции в Нагорни Карабах, където се сблъскаха силите на Азербайджан и етническите арменци.

В изявление на министерството, публикувано вчера, се посочва, че „политиката на презумптивен отказ“ за износ в Турция на изделия, спадащи към категорията на боеприпасите, вече не е в сила. Министерството допълва, че разрешенията за износ ще се издават за всеки случай поотделно „съгласно рамката за оценка на риска на Канада, включително спрямо критериите на Договора за търговията с оръжие“.

Възобновяването на износа идва малко след като миналата седмица Турция одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отбелязва „Дейли сабах“. Споразумението е било постигнато в началото на януари след месеци на преговори между Турция и Канада, съобщи източник, запознат с процеса. Друг източник е пояснил, че страните са се договорили то да влезе в сила след приключване на ратификацията за членството на Швеция в НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО