Пропадна законопроектът на републиканците за помощ на Израел, без подкрепа за Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Предложеният от републиканците законопроект за предоставяне на помощ на Израел, без да се отделят средства за подпомагане на Украйна, не успя да събере необходимия брой гласове в Камарата на представителите на САЩ, предаде C-SPAN.

.В подкрепа на инициативата гласуваха 250 депутати, а 180 членове на долната камара на Конгреса бяха против. За одобряването на законопроекта бяха необходими гласовете на две трети от конгресмените.

Група конгресмени републиканци представиха на 3 февруари законопроект, който предвижда насочване на 17,6 млрд. долара помощ към Израел, без да се отделят допълнителни средства за подпомагане на Украйна. Американската администрация категорично се противопостави на инициативата, като Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако Конгресът го одобри.

На 4 февруари Сенатът на САЩ публикува пакетно споразумение за допълнително финансиране за фискалната 2024 г., която започна в САЩ на 1 октомври миналата година, съчетаващо средства за по-строг граничен контрол по южната граница, помощ за Украйна и Израел. Първото процедурно гласуване по законопроекта ще се проведе в горната камара на Конгреса днес. Дори Сенатът да подкрепи инициативата, съдбата ѝ в Камарата на представителите остава неясна. Председателят-републиканец на долната камара Майк Джонсън нарече законопроекта „съзнателно неприемлив“. Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Стив Скализ заяви, че документът изобщо няма да бъде подложен на гласуване.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО