Стръвница изяде четири телета и една крава, хора се страхуват да не влезе в къщите им

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Страх и ужас сковават три смолянски села, след като мечка не заспа зимен сън и изяде четири телета и една крава.

„Мечката си минава, където си иска и изобщо не ѝ пука. Няма предпазни средства, какви предпазни средства?! Мечката е забранена. Не може нито да я отстреляш, нито да я барнеш, нито нищо. Ей там, като обикалям пастира, ако изскочи от някъде, ако ме сгърчи, това е положението“, коментира Ангел Христов, животновъд, от село Черешово.

Дивото животно не се спира пред нищо.

„От телето намерих един крак. От първото нищо. Ей го телето – 40 килограма е“, казва още Ангел.

„Мечката е всеяден вид и търси най-лесния начин за намиране на храна, най-богата на протеини, на вещества“, коментира Георги Георгиев, началник на отдел в РИОСВ-Смолян.

„Пастирът беше бутнат от долната страна. Явно е влезнала тука по дерето. И се е качила, и си е взела теленцето“, посочва Ангел.

Ток и мрежа не я плашат.

Мечите нападения в района не секват втора година.

„Ако е доказано, че щетата е нанесена от кафява мечка, се изплащат обезщетения на 100 процента“ казва Георги Георгиев.

„Едни ги плащат, други не ги плащат. Последно миналата година едни телета не ми признаха. Искат телето да видят. Аз къде да го намеря. Тя го взима, обикаля и го носи“, коментира Ангел Христов.

„Никой не излиза извън селото. Над селото има една чешма на завоя – на обед, в два и половина, мечката си върви спокойно, никой не я притеснява“, разказва още той.

„Поискали сме отстрел на проблемната мечка. Като разрешението да бъде до края на 2024 година. За да има време след щета да се намери проблемния екземпляр и да се отстреля точно той“, казва Асен Карабов, зам-директор на Южноцентрално държавно предприятие.

Докато чакат министърът на околната среда да одобри отстрела, хората в Черешово се молят мечката да не влезе в къщите им.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО