5 необясними неща, свързани с клането в „Крокус сити хол“

Публикувано преди 1 месец  |  Света

При терористичния атентат в „Крокус сити хол“ край Москва бяха убити близо 140 души, много други ранени, а руските власти веднага обвиниха Украйна за клането. NEXTA пише, че има 5 необясними неща, свързани с атентата:

Първата странност

Посолството на САЩ предупреди Русия в нощта на 7 срещу 8 март, че терористи се готвят за атака. Путин се подигра на предупрежденията на американците, след което те бяха игнорирани. Известно е, че един от нападателите е извършил разузнаване преди атаката: тогава терористът е заснет от камери. Ако Кремъл, въпреки предупрежденията, дори не е знаел за плановете на терористите, това е най-големият провал на руските служби за сигурност през последните години.

Втората странност

На спецслужбите им отне твърде много време, за да пристигнат на мястото на терористичната атака. Службите пристигнаха на мястото на терористичната атака почти час след началото ѝ. През това време терористите можеха да избягат, което и направиха. Пожарникарите не можаха да започнат пълното гасене на пожара, тъй като изчакваха спецчастите да „разчистят района“.

Третата странност

Официалните изявления на Кремъл. Докато пожарът в „Крокус сити хол“ още бушуваше, руските власти обвиниха Украйна за терористичната атака без абсолютно никакви доказателства. Въпреки факта, че заподозрените за терористичната атака се оказаха таджикски граждани, свързани с „Ислямска държава“, а самата групировка пое отговорност, Кремъл не се отказа от „украинската следа“. Въпреки че тази версия е толкова несъстоятелна, че дори в обкръжението на Путин не вярват в нея, тя идеално се вписва в цялостната картина на руската пропаганда, предназначена да демонизира Украйна. Самото разследване и официалните изявления на властите са съобразени с тази версия, а руските пропагандисти са инструктирани да я разпространят максимално в медиите. Възможно е Кремъл да използва инцидента за сплотяване на обществото и обявяване на мобилизация за фронта. Заслужава да се отбележи също, че Путин не се обърна към нацията в деня на атаката, а едва почти 24 часа по-късно. Кремъл прекара почти цял ден в търсене на доказателства за участието на Украйна, но не успя да намери такива.

Четвъртата странност

Маршрутът на терористите. Предполагаемите извършители на терористичната атака не смениха колата си, когато избягаха, въпреки че тя вече беше издирвана, което направи бягството им почти невъзможно.

Въоръжени мъже, след като напуснаха Москва, можеха лесно да се скрият в горски пояс в района на Москва, след което можеха да сменят превозните средства няколко пъти. Те обаче не са направили това и решили да пробият до границата с кола, която служителите на реда издирвали. Те са спрени едва след 300 километра. Защо им беше позволено да стигнат толкова далеч? Путин твърди, че терористите първоначално са тръгнали към украинската граница, защото е имало отворен „прозорец“ за тях. По-късно белоруският диктатор Лукашенко направи версията на Путин невалидна, като каза, че нападателите първо са искали да отидат в Беларус.

Петата странност

Реакцията на руските власти на терористичната атака. Руските служби за сигурност пропуснаха подготовката на терористичната атака, не успяха да я предотвратят или не успяха да ликвидират терористите на мястото на престъплението. Не е известно откъде терористите са се сдобили с оръжията и колко всъщност са били те. Властите не публикуваха видеа от камерите за наблюдение.

Заключение:

В момента терористичната атака в „Крокус сити хол“ повдига повече въпроси, отколкото отговори. Едно е известно: Кремъл не успя или не пожела да го предотврати, въпреки че имаше всички шансове. Сега Путин иска да използва терористичната атака, за да подхрани антиукраинската истерия и да обедини поддръжниците си. Официалната версия на руските власти не вдъхва никакво доверие.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО