Смъртта на българско семейство е водеща тема в германския печат, подозират убийство

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Смъртта на българско семейство е водеща тема в германския печат, подозират убийство

Смъртта на четиричленно българско семейство в Германия е водеща тема в печата през последни дни. Има подозрения, че става въпрос за умишлено убийство.

При пожар в град Солинген (Западна Германия) загинаха мъж и жена и двете им деца. Tagesspiegel съобщава, че в тяхната сграда са живеели предимно хора с мигрантски произход. Няколко други души са пострадали. Според германските медии става въпрос за български граждани с турски корени.

Има подозрения, че пожарът е умишлен, защото подобен инцидент не се случва за пръв път. Медиите напомниха за трагедията през 1993 г. в същия град, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.

Германските власти започнаха разследване на инцидента, а реакция имаше и от Турция. Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара във възможно най-кратък срок.

Прокуратурата съобщи, че има ясни улики за умишлен палеж, защото по дървеното стълбище са открити следи от запалително вещество. Тъй като пожарът е тръгнал от стълбището, изходът на практика за живущите е бил блокиран и някои от тях са скочили от прозорците на домовете си, за да се спасят.

Все още няма заподозрени за палежа, ако се окаже умишлен. Мигрантската общност смята, че става въпрос за расистко нападение с ксенофобски мотиви. WDR съобщава, че загиналите са от България. Прокуратурата не потвърждава, че причината за палежа е с ксенофобски мотиви.

TAZ.de пише, че загиналите българи са двойка на 28 и 29 години, както и двете им деца: на 3 години и бебе на пет месеца. Други живущи са ранени, някои от които тежко. Голяма част от жителите на квартала са с мигрантски корени.

„Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал в апартамента, където са живеели в Солинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи“, написа генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф.

Tagesschau, позовавайки се на службите, съобщи, че сред пострадалите също има български граждани. В същата къща преди година и половина вече е имало пожар, също в стълбището. Тогава пожарът е открит рано и бързо е потушен от пожарната. Извършителят все още не е установен.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО