ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Кога ще ни отнемат колата, ако се промени законът от КС… Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Кога ще ни отнемат колата, ако се промени законът от КС… Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ

Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС) сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове от Наказателния кодекс (НК), които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Какво трябва да знаем… Пред ФАКТИ говори адвокат Елица Буенова.

– Адвокат Буенова, Върховният касационен съд (ВКС) поиска отмяна на част от разпоредбите от НК, които предвиждат отнемане на автомобилите на пияните и дрогираните или налагането на глоба, ако автомобилът не е техен. Кои разпоредби отпадат и ще ни отнемат ли колите?
– Да, ще ви ги отнемат, ако карате пияни и/или дрогирани. Ако искате да не ви ги отнемат, си хванете такси, вървете пеш, извикайте си Drink&drive и т.н.
Засега има само внесено искане от ВКС до Конституционния съд за отпадане на някои разпоредби, свързани с отнемането, но това все още не се е случило. Лично аз мисля, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото те наистина имат сериозни пороци.

– Кои са те?
– Ще отпадне отнемането на автомобилите и глобата на водачите, които са причинили ПТП при квалифициращите обстоятелства и само там. Това са случаите, при които някой е направил ПТП по непредпазливост на пешеходна пътека, с повече пострадали, бил е пиян и/или дрогиран, отказал и да бъде тестван, избягал е от местопроизшествието, бил е неправоспособен, минал е на червен сигнал или е карал с над 50км./ч. в населено място и е причинил значителни имуществени вреди, средни или тежки повреди и/или смърт на някого. Само в този случай отнемането на автомобила ще бъде отменено.
Ако водачът е заловен да кара пиян или дрогиран, отнемането на автомобила, ако е негова собственост, ще си остане. Иска се отмяна само на глобата, ако автомобилът не е на дееца. В момента се предвижда тази глоба да е равностойността на автомобила. Само в тази част разпоредбата ще бъде обявена за противоконституционна, но аз се надявам народните представители да реагират адекватно в срок и просто да я заменят с такава, която отговаря на закона. Например, глобата да е от 1000 до 100 000 лева и съдът вече да определя точно колко според имущественото състояние на дееца.

– Управляваме автомобил под въздействието на алкохол или наркотици. Какво следва, кога ще ни отнема колата?
– Ще ви я отнемат винаги, ако е сте спрени за проверка и ако е ВАША собственост. Ако сте причинили ПТП по непредпазливост вече няма да ви я отнемат.

– Ако колата е лична собственост какво става, ако колата е на лизинг или на съсед какво следва при едно и също провинение на пътя?
– Ако колата е лична собственост, ще ви я отнемат. Ако колата е на лизинг или е на съседа ви, досега се налагаше глоба в размер на нейната равностойност, но след отмяната няма да ви се налага нищо. Освен ако депутатите не предвидят глоба в определен диапазон, за да отговаря на изискванията на закона.

– Какъв е ефектът от санкциите до момента?
– Според мен ефектът от санкциите е огромен, защото много хора се въздържат да шофират пияни и/или дрогирани. Идиоти винаги ще има, но идеята е да ги намалим.

– Какво ще правят тези, които вече са си платили глобата, защото не са управлявали техен автомобил?
– Това ще трябва да го решат народните представители, защото те са забъркали тази каша и законът изисква в двумесечен срок да намерят решение на този проблем. Ако не го направят, тогава тези хора ще имат право да съдят държавата за непозволено увреждане по реда на чл.49 от ЗЗД. В този смисъл има тълкувателно решение на ВКС по ТД№1 от 2022г., което е по друга тема, но ситуацията е идентична и ВКС са категорични, че хората имат право да водят дело срещу държавата за възстановяване на платеното по обявена в последствие за противоконституционна разпоредба.

– Какви промени очаквате да направят в парламента, ако разпоредбите бъдат отменени от Касационния съд?
– На първо място се надявам народните представители да предвидят отнемането и глобата, ако колата не е на дееца, при умишлените ПТП по чл.342 от НК.
На второ място да променят чл.53 от НК и да предвидят, че при непредпазливите престъпления вещите, които са послужили за извършване на престъплението, могат да бъдат отнемани в полза на държавата. След което да върнат обратно отнемането и глобата в чл.343, ал.3 от НК.
И на последно място да не оставят нещата така без глоба за несобствениците, защото това ще бъде изключително несправедливо – на едни ще им отнемат колите, а на други нищо /така всички пияни вече ще карат само чужди коли/, а да предвидят глоба в размер от 1000 до 100 000лв., в който диапазон съдът при спазване разпоредбите на закона, ще може да определи точния размер, който съответства на имотното състояние, доходите и семейните задължения на дееца.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО