Съдия Лозан Панов: Делата във ВАС не се разпределят на случаен принцип

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Съдия Лозан Панов: Делата във ВАС не се разпределят на случаен принцип

 

Неудобният бивш председател на ВКС съдия Лозан Панов продължава да е все така „неудобен.“ В свое забележително определение от миналата седмица той фактически уличава ръководството на ВАС в неслучайно разпределение на делата, съобщава bird.bg.

От разследващият сайт припомнят още как бяха специално разпределени на шефа Георги Чолаков всички дела в интерес на Таки-Маки, пардон, делата за ГКПП Капитан Андреево – и решени по “правилния” начин. Така че неслучайното разпределение отдавна е публична тайна – но сега за пръв път висш съдия си позволява да каже на висок глас „Царят е гол!“ А царят е „Жоро“.

Цитираме думите на съдия Панов дословно, понеже си струва.

“Действията на съдията, извършил разпределението, не намират опора в утвърдените Вътрешни правила за случайното разпределение на делата във ВАС, а представляват по-скоро недопустимо своеволно тълкуване на правилата… С оглед на репутационните щети, които търпи ВАС заради начина, по който се разпределят редица дела с висок обществен интерес, считам, че в най-висшата съдебна инстанция в административното правораздаване, не е създадена организация, която да гарантира пълноценна отчетност и в тази връзка съмненията на граждани и магистрати за манипулиране на системата за случайно разпределение на делата, не биха могли да се разсеят.“

А иначе, конкретното дело е против решението на МС за изграждането на магистрала Струма в Кресненското дефиле. Неслучайно дело, с неслучайни интереси за много милиони, на неслучайни герберски и депесарски строителни фирми. Да се знае.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО