Американски разузнавач: Трябва да преговаряме с Русия, другите опции са прекалено опасни

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Американски разузнавач: Трябва да преговаряме с Русия, другите опции са прекалено опасни

Очевидно НАТО не трябва да бяга всеки път, когато Русия плаши с използването на ядрено оръжие. Но западните лидери трябва да знаят рисковете и да действат разумно. Има алтернативни пътища към мира – пътища, които не разчитат само на военни средства и в които преговорите могат да играят важна роля в западната стратегия. Другите варианти са твърде опасни.

Това мнение изрази пред The Guardian Кристофър С. Чивис, старши-сътрудник в аналитичния център „Карнеги“ и бивш офицер в американското разузнаване.

Фактът, че Русия все още не е използвала ядрени оръжия, не дава никаква увереност, че няма да го направи в бъдеще. Не е трудно да си представим обстоятелства, при които използването на ядрено оръжие може да изглежда като рационален избор от гледна точка на Кремъл. Самият Путин може дори да не знае със сигурност кои са неговите червени линии, докато не сметне, че те са били прекрачени на бойното поле в Украйна.

Това, че заплахите на Путин са безотговорни, не означава, че Западът може безгрижно да ги игнорира.

За съжаление Путин е лидер с отличен опит в нарушаването на нормите и поднасянето на изненади. През 2014 г. операцията му за превземане и след това анексиране на Крим шокира света. През 2015 г. Русия започна изненадваща военна намеса в Сирия. На следващата година Путин ръководи безпрецедентна операция за повлияване на президентските избори в САЩ. Той направи същото в Европа през 2017 г. Тогава той се опита да убие враг, като го отрови на британска земя, атакува САЩ с кибероръжия и накрая извърши пълномащабно нахлуване в съседна държава – Украйна. Кой може да знае с достатъчна увереност кога безразсъден автократ като този, заобиколен от безгласни букви, може да реши, че моментът е подходящ да даде урок на Запада с тактически ядрен удар?

Ситуацията е много сериозна, защото нито Украйна, нито НАТО, нито някой извън вътрешния кръг на Путин знае кои са неговите червени линии за използване на ядрено оръжие.

Проблемът е, че колкото повече НАТО се ангажира в Украйна, толкова повече Русия със сигурност ще размахва ядрените си оръжия и толкова по-големи са шансовете тя наистина да ги използва.

Tактическите ядрени оръжия са по-малко разрушителни от по-големите стратегически оръжия, които обикновено идват на ум, когато човек си представя термоядрена война. Но ако Русия използва каквото и да е ядрено оръжие, дори с частица от разрушителната сила на стратегическа бойна глава, това ще заличи част украинска земя, правейки я необитаема за десетилетия. Ако Русия изстреля ядрено оръжие, това ще отприщи Армагедон.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО