Жители на „Горубляне“ подновяват протестите

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Жители на „Горубляне“ подновяват протестите

Жители на столичния кв. „Горубляне“ организират пореден протест тази неделя (12 май) от 16 ч. на бул. „Цариградско шосе“.

Исканията и проблемите на жителите БНР-Радио София обобщи арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет.

„На срещата ни с Васил Терзиев на 15.03.2024 г. бяха поети ангажименти от служители на Столичната община, които за съжаление не се изпълняват. Това ни принуди да възстановим протестите си с ежеседмично затваряне на бул. „Цариградско шосе“, казват от Инициативния комитет.

„Въпреки че проведохме по една среща с районния кмет Ивайло Кукурин и с Васил Терзиев, комуникацията с администрациите и с НАГ не е добра. Нищо не се случва и с детската площадка на ул. “Шиндра”, а тя е втората за 10 хиляди души. Искаме срокове по всички искания! Може да са дълги, но искаме да знаем, че е поет времеви ангажимент“, подчерта арх. Янита Тарабанова.

Те са свързани с довършване на канализацията, проектиране на булевардите в ПУП Горубляне Запад, детски градини, устройствените планове за Крайречен (Черешите и Шамако), за Воден парк Искър, ПУП ж.к. Експериментален по чл.22 от ЗУТ да влезе в сила тази година, да започнат обезщетенията по чл.10б от ЗСПЗЗ за признатите като собственост, но не възстановени в реални граници имоти.

„Откакто съм кмет на район „Младост“ с Инициативния комитет за Горубляне сме правили 3 или 4 срещи. Не съм съгласен, че липсва комуникация. Опитваме се да решим част от проблемите, които са поставени от жителите на квартала. Разбирам недоволството, но някои от процесите изискват повече време, отколкото и на нас ни се иска“, заяви пред БНР-Радио София районният кмет Ивайло Кукурин.

Той даде пример с ПУП за Воден парк Искър. Въпреки, че го смятат за приоритет не районната администрация разработва подробния устройствен план.

„От наша страна процесът е стартиран, но не мога да се ангажирам със срок. Трябва да кажат от Столичната община.“

По думите на Кукурин, детската площадка на ул. „Шиндра“ трябва наново да се проектира, тъй като предишният проект, дарен от Инициативния комитет, не отговаря на изискванията.

Арх. Тарабанова репликира, че поне пространството за площадката може да бъде обезопасена и да бъде недостъпна за паркиращи автомобили.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО