Иван Литвиненко: Няма проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Иван Литвиненко: Няма проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата започва да подготвя педиатри за бъдещата Национална детска болница чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Това е обяснила здравният министър Галя Кондева по време на срещата си с представители на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение.

Проектът е започнал и ще продължи до края на 2028 година, като ще бъдат финансирани предимно педиатрични специалности.

На днешната среща не е обсъждан въпросът с даденото и впоследствие отменено решение за нова частна болница в София с името „Мама и аз“.

Председателят Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко обясни, че няма непреодолими проблеми с терена в Горна баня, избран за строителството на държавното лечебно заведение. Там са разположени две недовършени сгради, които ще бъдат разрушени.

Разрушаването, доколкото разбрахме от нея това, което е така технически важно, е осигурен достъпа и на тежката техника, която да влезе в терена и да се започне работа“, каза Иван Литвиненко.

Да бъде сформирана група от служители на здравното министерство, която да подпомага работата по проекта за Национална детска болница – това е постигнато на днешната среща.

Следващата ще бъде след седмица. Тогава от Обществения съвет ще се срещнат и с екип на Европейската инвестиционна банка, консултант по проекта.

Ще се даде начало на подготовката на три стратегически документа за бъдещата болница, обясниха Надежда Рангелова и Мария Брестничка, членове на Обществения съвет. Срокът за тях е между 6 и 8 месеца.

Според последните заявки на представители на Обществения съвет оптималният срок, в който Националната детска болница може да бъде изградена и да заработи, е 5 години.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО