САЩ са дълбоко обезпокоени заради „руския закон“

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
САЩ са дълбоко обезпокоени заради „руския закон“

САЩ заявиха днес, че са дълбоко обезпокоени от отстъплението от демокрацията в Грузия, която според Вашингтон е пред избор: да избере приемането на закона „за чуждестранните агенти“ (известен като руския закон) или да подкрепи евроатлантическите стремежи на народа си, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

„Дълбоко сме притеснени от отстъплението от демокрацията в Грузия. Грузинските депутати са пред важен избор – да подкрепят евроатлантическите стремежи на грузинския народ или да приемат закона „за чуждестранните агенти“, който е в кремълски стил и е противоречи на демократичните ценности. Застанали сме редом с грузинския народ“, написа в социалната мрежа „Екс“ съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Проектозаконът изисква организациите, които получават повече от 20% от средствата си от чужбина, да се регистрират като „агенти на чуждо влияние“, но приемането му предизвика политическа криза в Грузия, където хиляди хора излязоха на улиците с искане той да бъде оттеглен. Управляващата партия „Грузинска мечта“ заяви, че законът ще засили прозрачността и ще укрепи националния суверенитет на страната.

Основателят на партията Бидзина Иванишвили заяви, че законът е необходим, за да бъде спрян Западът, който опитвал да използва грузинците като „пушечно месо“ в конфронтация срещу Русия.

Съливан заяви, че „Грузинска мечта“ се опитва нарочно да се откъсне от Запада, въпреки че и тя, и грузинското обществено мнение традиционно се обявяват в подкрепа на присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

„Скорошната реторика на „Грузинска мечта“, предложените законови промени и действията срещу стремежите на грузинския народ целят изолация на грузинците от САЩ и Европа“, написа в „Екс“ съветникът по национална сигурност на Белия дом.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО