The Economist: Зеленски ще е легитимен президент и след 20 май, украинците не искат избори

18 май 2024 13:19  |  Света
The Economist: Зеленски ще е легитимен президент и след 20 май, украинците не искат избори

В материал от 16 май The Economist реши да анализира ще бъде ли легитимен на поста настоящият президент на Украйна В. Зеленски след края на петгодишния си мандат на 20 май 2024 г., предаде cyprus-daily.news.

В статията се посочва, че ключовата разпоредба в текущото определяне на легитимността на президента на Украйна е член 108 от Конституцията, според който „президентът… упражнява правомощията до встъпването в длъжност на новоизбрания президент“.

Авторите на публикацията отбелязват, че Зеленски ще остане на власт, докато е в сила военното положение и че днес в Украйна няма нито политическа, нито правна криза.

The Economist отбелязва, че Конституцията на Украйна е изготвена с оглед на евентуална руска инвазия, а депутатите, които са били част от конституционната комисия, са дисиденти, закалени от съветския ГУЛАГ. Те разбирали прекрасно, че Русия ще нападне Украйна. И това време дойде.

Както отбелязва изданието, днес в украинското общество има консенсус относно законността на президентството на Зеленски. Украинският народ разбира, че изборите за президент на Украйна трябва да се проведат едва след края на руската агресия.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО