Първият дипломат на Киев: Владимир Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

24 май 2024 21:19  |  Света
Първият дипломат на Киев: Владимир Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че руският президент само се опитва да провали мирната среща на върха в Швейцария. Коментирът на Кулеба идва след публикациите за готовността на Владимир Путин за преговори и прекратяване на огъня.

„Защо руските „източници“ изведнъж информират медиите, че Путин е готов да прекрати войната на сегашните граници? Това е просто. Путин отчаяно се опитва да провали Срещата на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни. Той се опасява от нейния успех.

Неговото обкръжение изпраща фалшиви сигнали за предполагаема готовност за прекратяване на огъня, въпреки че руските войски продължават да атакуват брутално Украйна, а техните ракети и дронове се стоварват върху украинските градове и селища“, пише в социалната мрежа X.

Why are Russian „sources“ suddenly telling the media that Putin is willing to halt the war at the current battle lines? It’s simple.

Putin is desperately trying to derail the Peace Summit in Switzerland on June 15–16. He is scared of its success. His entourage sends these phony…

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 24, 2024

Според Кулеба Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна.

„Само принципният и единен глас на световното мнозинство може да го принуди да направи избор в полза на мира, а не на войната. Именно за това е предназначена Срещата на върха за мир. Ето защо той толкова много се страхува от нея. И затова е изключително важно на нея да присъстват възможно най-много лидери от всички континенти и части на света“, добави министърът.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО