Володимир Зеленски: Спряхме руското настъпление в Харковска област

24 май 2024 21:19  |  Света
Володимир Зеленски: Спряхме руското настъпление в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в „Екс“, че се намира в Харков, втория по големина град в Украйна, център на подложената от две седмици насам на руска офанзива Харковска област.

„Днес се намирам в Харков“, заяви Зеленски, твърдейки, че е председателствал срещи, посветени на ситуацията в региона, подготовката за отоплителния сезон, отбраната и възстановяването на енергийната инфраструктура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сьогодні в Харкові.

Провів нараду щодо оперативної обстановки в регіоні та підготовки до опалювального сезону.

Доповіді щодо оборони області, зокрема на Вовчанському напрямку, відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури. Окрема увага – забезпеченню житлом наших… pic.twitter.com/SfED8KFpDf

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 24, 2024

„Отделихме специално внимание на нуждите от подслон на нашите хора, които бяха принудени да напуснат територии на Харковска област, подложени на руски обстрел. Градът и цялата Харковска област заслужават цялата ни подкрепа, благодарност и уважение“, написа той в „Екс“.

В друг пост Зеленски публикува снимка от печатница в Харков, където вчера руски удар е отнел живота на 7 души и е ранил 21, като изрази съболезнованията си.

„Руският терор никога не трябва да остане ненаказан. Стъпка по стъпка ние гарантираме, че руската държава ще понесе последствията и разходите за своето зло. Благодарен съм на всички, които помагат на нашия народ, и на всички, които защитават Украйна!“, подчерта украинският президент.

Один із найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України.

Вчора внаслідок російського ракетного удару тут загинуло семеро людей. Мої співчуття рідним і близьким. Іще 21 людина зазнала поранень. Зруйновано виробничий комплекс, десятки тисяч книжок спалені цим ударом.… pic.twitter.com/fBdAj6uIQr

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 24, 2024

Украйна твърди, че е „спряла“ руската атака в Харковска област, която продължаваше от две седмици, и е започнала контраатака в този сектор на североизточната част на страната. Руската армия започна офанзива в Харковска област на 10 май, като превзе няколко града и принуди Украйна да разположи ценни подкрепления в района.

След двуседмични сражения „украинските отбранителни сили спряха руските войски“ и „провеждат контранастъпателни действия“, заяви полковник Игор Прохоренко, служител на украинския генерален щаб. Той определи ситуацията в региона като „трудна“, но „стабилна и под контрол“.

В областта се водят тежки боеве, особено за контрола над разделения на две град Вовчанск. Киев обвинява Москва в извършване на зверства в този град.

„Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби“, заяви днес генерал Олександър Сирски, главнокомандващ на украинската армия, като заяви, че Москва изпраща „резерви“, за да продължи нападението си.

Според Киев целта на Русия е да разтегне до краен предел отбранителните линии на украинските сили, отслабени от двегодишната война, липсата на новобранци и недостига на оръжия, дължащ се на месеци протакане от страна на Запада.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО