Германия предупреди: Не трябва да влизаме в търговска война с Китай

24 май 2024 22:19  |  Света
Германия предупреди: Не трябва да влизаме в търговска война с Китай

Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди да не се влиза в търговска война с Китай на фона на дебата за евентуални наказателни мита от страна на Европейския съюз върху китайски продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Линднер заяви, че страните от ЕС трябва да реагират на дъмпинга и нелоялните практики, но не трябва да отслабват свободната и справедлива световна търговия като цяло, „защото при търговските войни има само губещи, те не могат да бъдат спечелени“.

Линднер направи изказването си по време на среща на финансовите министри от Групата на седемте (Г7) богати демократични държави в Северна Италия.

Сред темите за обсъждане на срещата са възможният съвместен отговор на индустриалната политика на Китай и за справяне с конкуренцията на субсидирания китайски износ.

Миналата седмица САЩ наложиха специални мита върху вноса на електрически автомобили, полупроводници, слънчеви батерии, кранове и други продукти от Китай.

САЩ обвиниха Китай, че нарушава конкуренцията чрез значителни държавни субсидии, което позволява на китайските компании да подбиват цените на американските си конкуренти с изкуствено занижени цени.

Китай също така изнася големи количества продукти за Европа, включително нарастващ брой електрически превозни средства.

Преди срещата в Италия министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за ясен и единен фронт между САЩ и ЕС срещу свръхкапацитета на китайското производство.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО