Москва към Варшава: Споделете със света какво знаете за атентатите срещу „Северен поток“

26 май 2024 09:19  |  Света
Москва към Варшава: Споделете със света какво знаете за атентатите срещу „Северен поток“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посъветва полския външен министър Радослав Сикорски да сподели информация за участието на Вашингтон в подкопаването на „Северен поток“.

„Би било по-добре полският външен министър да каже какво знае за атентатите в „Северен поток“ и за ролята на Вашингтон в това престъпление“, каза тя пред „Известия“.

Коментарът ѝ бе в отговор на изявление на Сикорски, който каза, че САЩ ще унищожат руските позиции в Украйна, ако Руската федерация използва ядрено оръжие.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано отбеляза, че западните лидери ежедневно практикуват ядрена реторика и подчерта, че Русия не иска да участва в тези учения. Песков също напомни, че Москва може да използва ядрено оръжие само в съответствие с разпоредбите на своята ядрена доктрина.

Русия редовно провежда ядрени учения. Последните ѝ учения от тази седмица не са ескалация. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Той направи коментара си по време на пресконференция в Минск след двудневни разговори с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Путин посочи, че единствената разлика този път е, че ученията включват и Беларус, където Русия обяви миналата година, че разполага тактически ядрени ракети.

Припомняме, че на 21 май Русия започна първия етап от военните си учения с тактическо ядрено оръжие. Към вторият етап на ученията ще се присъедини и Беларус.

Газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Русия и Западът се обвиняват взаимно за аварията. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО