Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието

26 май 2024 22:04  |  България
Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието

Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес.

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на образованието Галин Цоков, цитиран от БТА.

Обсъждаме матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така както е при матурата по информационни технологии, каза Цоков и допълни, че в много държави това вече е факт. Нашата образователна система постепенно трябва да се подготви за това, защото тогава няма да има грешки, отбеляза Цоков. Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда, отбеляза Галин Цоков.

В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище, обясни процеса служебният образователен министър. Той каза, че пред директорите е подчертано да бъдат внимателни по отношение на разпечатването на материалите на изпитите. Ще направим цялостен анализ на матурите и на външното оценяване, за да се вземат решения в бъдеще, заяви Цоков.

По отношение на промените при националното външно оценяване образователният министър изрази надежда да има по-високи резултати на тези изпити, най-вече на база на това, че учениците ще бъдат по-спокойни, защото ще имат 15 минути повече по време на първия модул по български език и литература. Разделянето на датите на изпитите на националното външно оценяване и изпитите след 10-ти клас според министър Цоков ще даде по-голямо спокойствие на квесторите, които в един ден трябваше да правят два изпита. Учениците ще имат и една седмица повече за подготовка за националното външно оценяване след седми клас, каза Цоков.

Относно утрешната матура за четвъртокласниците Галин Цоков припомни, че тя започва в 10:00 ч. и ще бъде с продължителност от 60 минути. Четвъртокласниците се представят много добре, показват резултатите от международни сравнителни проучвания, заяви Цоков

За заплатите в системата на висшето образование служебният министър припомни, че вече са преведени два транша към университетите, а последният трябва да бъде преведен към края на юни. Министърът увери, че средства ще бъдат намерени, защото за това са се подписали представители на всички парламентарно представени политически сили, заедно със синдикатите и служебния министър на финансите. Пари ще бъдат намерени, това е уверението на политиците, на служебната власт, но и, надявам се, на следващото редовно правителство, заяви служебният министър на образованието.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО