Китай може да играе ключова роля за мира в Украйна

16 юни 2024 13:19  |  Света
Китай може да играе ключова роля за мира в Украйна

Финландският президент Александър Стуб, говорейки пред репортери на срещата на върха в Швейцария, каза, че Китай може да играе ключова роля в установяването на мир в Украйна.

„Настоятелно призовавам Китай да може да повлияе на [руския президент Владимир] Путин да сложи край на тази война“, съобщава обществената телевизия Yle, цитирайки думите на държавния глава.

Заедно с Китай, Стуб подчерта значението на глобалния Юг за постигането на мир.

„На срещата на върха в Швейцария има много представители от Латинска Америка, Африка, Азия и особено от Близкия изток. Това дава надежда, че можем да поемем по пътя на мира и смятам, че е важно това да се случи при условията на Украйна“, отбеляза Стуб.

Конференцията за Украйна се провежда на 15-16 юни. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС. Но както съобщиха организаторите в навечерието на срещата, не всички са изпратили свои представители: присъстват 91 държави, сръбската област Косово и 8 международни организации. 55 държави делегираха държавни и правителствени ръководители. В Бюргенщок групата държави на колективния Запад е числено доминираща, което не оставя надежда за балансирана дискусия.

Русия не е поканена на форума. Повечето страни членки на ООН не изпратиха свои делегации. По-специално Китай не е в списъка на участниците, а Бразилия участва със статут на наблюдател. Няма делегации от Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Никарагуа, Пакистан, Сирия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Етиопия и много други държави.

На 14 юни Путин заяви на среща с ръководството на Министерството на външните работи, че постигането на мирно решение на украинския конфликт без участието на Руската федерация и честен диалог с нея е невъзможно. Според руския лидер вече е очевидно, че по принцип никакви „наистина фундаментални въпроси“, които са в основата на настоящата криза на международната сигурност и стабилност, както и истинските корени на украинския конфликт „няма да бъдат обсъждани в Швейцария, въпреки всички опити за да го направи повече или по-малко приличен вид на дневния ред на конференцията.“ Путин подчерта, че „може да се очаква, че всичко ще се сведе до общи разговори от демагогски характер и нови обвинения срещу Русия“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО