Израел: тактическата пауза в южната част на Газа не означава пълно прекратяване на боевете

16 юни 2024 14:19  |  Света
Израел: тактическата пауза в южната част на Газа не означава пълно прекратяване на боевете

Въвеждането на тактическа пауза в южната част на ивицата Газа е насочено към подобряване на хуманитарната ситуация и не означава пълно прекратяване на военните действия в района, включително град Рафах.

„Израелските отбранителни сили ясно показват, че няма прекратяване на военните действия в южната част на ивицата Газа и боевете в Рафах продължават. Няма промени и в процедурата за внос на стоки в ивицата Газа. Товарната транспортна ос ще бъде отворена през деня, съгласувано с международни организации, само за превоз на хуманитарна помощ“, се казва в съобщение на пресслужбата на израелските отбранителни сили.

По-рано пресслужбата на армията съобщи за въвеждането на „локална тактическа пауза в бойните действия“ в южната част на анклава от 08:00 до 19:00 за хуманитарни цели. Армията подчерта, че това се прави „след допълнителни дискусии с ООН и международните организации“.

Отбелязва се, че паузата важи за маршрута от ГКПП Керем Шалом до до магистрала Салах ад-Дин и по на север. Новата процедура ще бъде в сила „до второ нареждане“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО