Шолц напусна конференцията в Бюргенщок

16 юни 2024 14:19  |  Света
Шолц напусна конференцията в Бюргенщок

Германският канцлер Олаф Шолц напусна конференцията за Украйна в Швейцария на 16 юни сутринта преди нейното приключване, съобщи агенция DPA.

По негова информация Шолц има планирани срещи в Берлин. Кои не са посочени.

В същото време списанието Der Spiegel пише, че Шолц е принуден да напусне конференцията „по-рано от планираното“, тъй като води „трудни преговори“ за бюджета и „сериозни преговори“ със собствената социалдемократическа партия на Германия (SPD) в светлината на нейния провал на изборите за Европейски парламент. ГСДП получи само 13,9% от гласовете, което е най-лошият ѝ резултат на национални избори. В столицата на Германия ще се проведе извънредно заседание на президиума на ГСДП, на което между другото ще бъде обсъдено бъдещето на „светофарната коалиция“.

Преди това вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също напусна конференцията в Швейцария.

Конференцията за Украйна се провежда на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС. Но както съобщиха организаторите в навечерието на срещата, не всички са изпратили свои представители: присъстват 91 държави, сръбската област Косово и 8 международни организации. 55 държави делегираха държавни и правителствени ръководители. В Бюргенщок групата държави на колективния Запад е числено доминираща, което не оставя надежда за балансирана дискусия.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО