Мюсюлманите честват Курбан байрам

16 юни 2024 17:19  |  Света
Мюсюлманите честват Курбан байрам

В 85-милионна Турция започна свещеният мюсюлмански празник Курбан байрам, който ще продължи до 19 юни

Нарича се така, защото по традиция на него се колят жертвени животни – курбан, уточнява БТА.

В ранната сутрин в близо 90 хиляди джамии на територията на страната в определен час се отслужи традиционният молитвен ритуал намаз, в който участват само мъжете. По традиция политическите лидери също участват в ритуала на различни места.

ТРТ Хабер съобщи, че джамиите в цялата страна са преливали от хора.

В религиозния ритуал тази година бе включена заупокойна молитва за палестинците в Газа, загинали от ударите на израелската армия.

В Истанбул в наскоро реставрираната джамия Карие, бивша византийска църква, за пръв път от 79 години насам се отслужи мюсюлмански ритуал. Много хора се молеха навън.

От Дирекцията по вероизповеданията призоваха даренията, които всеки правоверен е длъжен за даде за байрама (фитре и зекят), тази година да бъдат за палестинците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който бе сред богомолците в джамията в курортното селище Мугла, в посланието, което отправи, призова турските граждани към общност и взаимност.

“Празниците, особено религиозните, обединяват хората. И ние трябва да използваме по най-добрия начин тази възможност и на нашия Курбан байрам. Трябва да бъдем заедно, да отхвърлим онова, което ни конфронтира, да бъдем единни в името на всички мюсюлмани по света и в името на всички мъченици. Поздравявам ви с нашия голям празник, нека Бог ни бъде приятел и помощник”, каза Ердоган, цитиран от „Миллиет“.

Мегаполисът Истанбул се поизпразни през 9-дневната ваканция, която започна в събота. Стотици хиляди семейства си заминаха по родните места, за да заколят там жертвените животни.

В първия ден на Курбан байрам се прави жертвоприношението. За коленето на животните са определени специални места. Месото от курбана не се внася в къщи, а се дарява.

За коленето на животните в Истанбул са предвидени специални места. В мегаполиса е забранено това да става на улицата, в парковете и градините. Специални екипи са мобилизирани, за да следят за спазването на наредбата. Глобите за нарушителите да между 5 хиляди и 11 хиляди турски лири, съобщи валията на Истанбул Давут Гюл.

Пътищата се задръстиха от превозни средства. Но още в първия ден на Байрама са станали 852 катастрофи и са загинали петима души, съобщи Хаберлер.

Според статистиките най-много пътнотранспортни произшествия стават през дните на Курбан байрам.

До 19 т.м. движението по магистралите и мостовете на Турция ще бъде безплатно. Но в същото време е затегнат и контролът по трафика и сигурността. Над 250 хиляди служители по сигурността и трафика са мобилизирани за проверки по пътищата, информираха турските медии.

9-дневната ваканция, която започна преди два дни в Турция, активизира туризма.

Над 1 млн. души от страната и чужбина са направили резервации за почивка в курортните селища на Анталия, информира ТРТ Хабер.

Вчера, 15 юни, на летището на Анталия са били регистрирани 1100 полета.

До 23 юни в Турция няма да работят държавните и общинските учреждения, банките, борсата.

В първия ден на Курбан байрам ще бъдат затворени голяма част от магазините. Но през следващите дни се предвижда да работят нормално.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО