Патриарх Кирил не успя да прочете проповедта след литургията

16 юни 2024 18:19  |  Света
Патриарх Кирил не успя да прочете проповедта след литургията

Московският и цяла Русия патриарх Кирил помоли вярващите да се помолят за неговото здраве. Главата на Руската православна църква не произнесе проповед в неделя след литургията в храма Христос Спасител, както обикновено се прави в края на празника.

„Господ по някакъв начин ограничи гласа ми днес към края на службата, така че няма да мога да изнасям проповед, както обикновено. Надявам се, че ще разберете слабостта ми и ще се молите за мен. „Господ да пази всички вас“, каза патриархът в края на литургията, обръщайки се към енориашите на храма.

В същото време, малко преди това, той даде прощални инструкции за службата на епископ Теодосий Алатирски и Порецк, когото ръкоположи за епископ по време на литургията. В църковната традиция главата на църквата винаги се обръща към новопоставения йерарх, когато му връчва епископския жезъл.

Патриарх Кирил навърши 77 години през ноември 2023 г. Избран е за предстоятел на Поместния събор на Руската православна църква на 27-28 януари 2009 г. Въпреки доста напредналата си възраст, патриархът редовно извършва дълги служби и посещава епархии в различни региони на страната.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО