Германия планира да върне афганистански бежанци в родината им

16 юни 2024 18:20  |  Света
Германия планира да върне афганистански бежанци в родината им

Германия обсъжда с Ташкент възможността за транспортиране на афганистански бежанци до родината им през Узбекистан, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на източници.

Делегация от германски служители е пътувала до Ташкент в края на месец май, за да обсъди „пакта за миграция и депортиране“ от името на германския вътрешен министър Нанси Фезер. Предвижда се „ограничен брой“ да бъде изпратен в Узбекистан. Афганистанците, на които е отказано убежище и са депортирани от Германия, и Ташкент ще ги изпрати в съседен Афганистан. Полетите до Кабул ще се извършват от „частна авиокомпания“. Това ще позволи на Германия да избегне преговори с радикалното талибанско движение, допълва изданието.

Узбекските власти проучват предложението на Берлин. Както отбелязва аг. Bloomberg, те искат споразумението да включва „двустранни разпоредби“, позволяващи законна миграция на „квалифицирани работници“ от Узбекистан до Германия.

По-рано ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията на Германия Томас Халденванг съобщи за значително увеличение на заплахата от терористични атаки в страната. За да оправдае тази оценка, той цитира няколко аргумента, по-специално идването на власт на талибаните в Афганистан; и дейността там, както и в Пакистан, на забранената организация „Вилаят Хорасан“.

На 31 май беше извършено нападение срещу няколко участници в митинг на гражданското движение Pax Europa в Манхайм. Нападателят се оказа афганистанецът Сюлейман Атай. Шестима души бяха ранени, включително полицай, който се опита да неутрализира нападателя, както и консервативният политик и критик на исляма Майкъл Щюрценбергер.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО