Руски войник: Украинците ни нарязват на малки парчета, а нашите командири повтарят само „напред, напред“

17 юни 2024 14:19  |  Света
Руски войник: Украинците ни нарязват на малки парчета, а нашите командири повтарят само „напред, напред“

Наскоро руската армия отвори нов фронт в Украйна, предприемайки офанзива в Харковска област. Атаката на армията на Владимир Путин обаче се превърна в катастрофа.

Подобно на други точки на фронта, руската армия просто хвърля своите войници в месомелачката и не се интересува от броя на жертвите, които ще даде. Руски войник разказа как украинците буквално накълцват на малки парчета окупаторите, но руските командири повтарят само „напред и напред“, предаде The Guardian.

Антон Андреев, руски войник от 1009-и мотострелкови полк, нарисува мрачна картина на руската офанзива към Харков. Неговата рота е унищожена, разказа той, като само 12 от 100 войници са все още живи, тъй като попадат под постоянен украински обстрел и безпилотни самолети във Вовчанск, основна цел на напредъка на Русия.

„Украинците просто ни нарязват. Попадаме под картечен огън, под дронове посред бял ден, като месо. А командирите само ни казват да продължаваме напред“, разказа Андреев в свое видео.

В началото на офанзивата Русия успя да превземе няколко населени места, възползвайки се от острата липса на боеприпаси в ЗСУ, но украинците постепенно стабилизираха фронта и към момента няма риск от обкръжаването на Харков. Освен това все повече западни оръжия стигат до фронта, което е от огромно значение за Киев.

„Не знам дали ще се измъкна от това или не, но трябва да го кажа, за да почета паметта на тези, които умряха като месо тук заради определени личности“, каза Андреев в клипа. Въвлечени сме в клане, добавя той.

Руските държавни медии и висши служители продължават да твърдят, че нейните войски настъпват в посока Харков. Путин твърди, че руските загуби са „разбира се няколко пъти по-малко, отколкото от украинска страна“ и Кремъл полага големи усилия, за да гарантира, че признания като тези на Андреев се пазят от обществеността.

Режимът на Путин се отърва от руските гласове, които критикуват военно ръководство на страната. Пригожин бе убит, а Стрелков е зад решетките. Кохортата от влиятелни военни блогъри сега до голяма степен следва линията на правителството, рисувайки оптимистична картина на напредъка на Москва, като същевременно прогнозира незабавен колапс на Украйна. Но в социалните мрежи се появиха десетки публикации с руснаци, които търсят изчезналите си роднини при офанзивата в Харков, намеквайки за удивително високия брой загуби, които Москва продължава да понася.

Въпреки масовите жертви, общата подкрепа за войната в Русия остава висока, водена отчасти от непрекъснатата държавна пропаганда и липсата на алтернативни гледни точки. Проучване, публикувано от независимата социологическа агенция Левада, показва, че 79% от руснаците подкрепят действията на Кремъл в Украйна. Половината обаче подкрепиха започването на мирни преговори, докато почти 40% казаха, че биха предпочели да се върнат към периода преди Москва да нахлуе в Украйна.

Украйна е изправена пред недостиг на боеприпаси, бойци и противовъздушна отбрана и също така търпи големи жертви. И докато руската офанзива в Харков засега изглежда е спряла, тя успя да постигне поне една от целите си: да привлече украинските критични резерви в региона, далеч от отбранителните позиции на изток.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО