Украйна атакува с дронове руската Брянска област

23 юни 2024 04:19  |  Света
Украйна атакува с дронове руската Брянска област

Системи за противовъздушна отбрана унищожиха 12 украински дрона, насочени към руската Брянска област, която граничи с Украйна, съобщи днес губернаторът, цитиран от Ройтерс и БТА.

По предварителна информация няма жертви и щети от атаката, уточни губернаторът на Брянска област Александър Богомаз в съобщение в „Телеграм“.

Междувременно стана ясно, че Сърбия увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които впоследствие попадат в Украйна през трети страни. Количеството боеприпаси, които Киев е получил от Белград, е на стойност приблизително 800 милиона евро, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на статия във в. „Файненшъл таймс“.

Според изданието обемът на износа на боеприпаси от Сърбия, влезли чрез трети страни в Украйна от началото на пълномащабното руско нахлуване, е приблизително 800 милиона евро. Това число беше потвърдено от сръбския президент Александър Вучич, отбелязва Укринформ.

Вучич представя ситуацията с износа на оръжия като бизнес възможност, настоявайки, че няма да взема страна в руско-украинската война.

Сръбският лидер заяви, че това е част от сръбското икономическо възраждане и подчерта важността му. Вучич отбеляза, че Белград не може да изнася за Украйна или Русия, но има много договори с американци, испанци, чехи и др.

Президентът на Сърбия посочи, че не е негова работа къде са попаднали продадените боеприпаси.

Вучич каза, че неговата работа е да гарантира, че Сърбия борави със своите боеприпаси законно и ги продава по съответния начин. Той подчерта отговорността си да се грижи за своя народ и отбеляза, че Сърбия „има приятели в Киев и Москва“.

На въпрос дали е вярно числото за износ на стойност 800 млн. евро, той уточни, че това е число, което не обхваща една година, а „може би две или три години“.

Според президента сръбските оръжия са по-евтини от западните, така че мащабът на износа на боеприпаси от Сърбия може да се увеличи.

Сърбия имаше процъфтяваща военна индустрия по време на Студената война, когато беше част от Югославия. Страната произвежда боеприпаси по съветски стандарти, които все още се използват от украинските въоръжени сили.

Както съобщи Укринформ, на 5 март миналата година президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната му не е прехвърлила никакви сръбски оръжия или боеприпаси на Украйна или Русия.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО