92 безработни лица от област Ямбол ще получат шанс за трудова заетост

Публикувано преди 10 години  |  Общество

obls92 безработни лица от област Ямбол ще получат шанс за трудова заетост по Национална програма „От социални помощи към заетост” /ОСПОЗ/ за 2014 г. Това предвиждат проектите на петте общини и 2 организации, които Комисията по заетост одобри на днешното си заседание.

Сумата, необходима от Програмата за тяхната реализация, е 250 244 лв. По този повод заместник областният управител Иван Иванов, който е и председател на Комисията, благодари за добрата работа и сътрудничество на двете бюра по труда в Ямбол и Елхово, които са спомогнали за това област Ямбол да кандидатства за максимално голям ресурс.

Всички 5 общини от областта са подали проектни предложения за наемане на работници по програмата. Община Стралджа кандидатства за наемане на най-много лица – 30, като финансирането от Програмата е в размер на 87 600 лв. В проекта на община Ямбол са предвидени за наемане 20 безработни /финансиране от 52 560 лв./, на община „Тунджа” – 17 /44 676 лв./, на Елхово – 10 /26 572 лв./, а на Болярово – 8 /22 192 лв./.

Още две организации също кандидатстват с проекти по ОСПОЗ – Регионален исторически музей Ямбол и ПУИ „Н.Й.Вапцаров”, гр.Елхово. От музея са подали проектно предложение за наемане на 4 души за работа на разкопките край с.Кабиле, а от интерната в Елхово имат нужда от 3 души за поддръжка. Финансирането, което ще се отпусне от Програмата за тези два проекта, е 16 644 лв.

След като бяха съгласувани и приети от Комисията по заетост, проектите от област Ямбол ще бъдат изпратени за последно ниво на оценка от Агенцията по заетостта.

В края на заседанието заместник областният управител Иван Иванов подчерта, че наемането на работници по НП „ОСПОЗ” е в съответствие и с някои от стратегическите цели, залегнали в Областната стратегия за развитие на област Ямбол, а именно – осигуряване на по-добри условия за заетост, социално приобщаване и намаляване на безработицата сред рисковите групи на пазара на труда.

НП „От социални помощи към осигуряване на заетост” цели да осигури заетост на безработни лица, които разчитат на социално подпомагане, чрез разкриване на нови работни места в общополезни дейности на територията на предприятия без държавно и/или общинско участие. Те ще бъдат наемани в периода януари – декември 2014 г., с продължителност на договорите до 12 месеца, при 6-часов работен ден.


Статията е публикувана на 4 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА