Железопътната линия до границата с Турция ще струва 118,5 млн. лева, според предварителни разчети от Министерството на транспорта

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Железопътната (ж.п.) линия до границата ни с Турция ще струва 118,5 млн. лева. В областната администрация в Ямбол е получено писмо от Министерството на транспорта с предварителните разчети. Предпроектните проучвания се очаква да започнат в най-кратки срокове. Линията ще се използва както за товарен, така и за пътнически превоз, съобщи пред медии областният управител Георги Чалъков.

Проектът предвижда 83 млн. лева за електрификация и възстановяване на 43,6 км ж.п. линия между Ямбол и Елхово. Заложени са над 20 млн. лева за реконструкцията на ж.п. гарата в Елхово. Индикативната стойност на интермодалния терминал е 15,5 млн. лева. През него ще става претоварването от пътен на железопътен транспорт. Финансирането се очаква да бъде осигурено през новите Кохезионни фондове, както и по линия на Зелената сделка, обясни областният управител.

„Железопътната магистрала между Ямбол и Одрин ще облекчи неимоверно нарасналия през последните години трафик през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Лесово“. Всяка година товарният поток се увеличава с около 20 процента, а нашата инфраструктура не може да го поеме. Новото трасе ще намали и трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле при ГКПП „Капитан Андреево“. Освен това този вид транспорт остава един от най-екологичните и най-евтините“, посочи още Чалъков.

По думите му проектът ще има положително отражение върху икономическото развитие на региона. Съвременната инфраструктура ще привлече инвеститори за изграждане на логистични бази и предприятия.

Задействана е вече и процедурата за разширяване на пътя между Ямбол и ГКПП „Лесово“. Идеята е да стане четирилентов, като това ще разтовари трафика и ще осигури по-добра свързаност с автомагистрала „Тракия“, подчерта областният управител на Ямбол.

„Има огромна нужда и от неговото осъществяване, тъй като сегашният път не може да поеме огромния поток. В същото време бързо се износва, някои участъци в момента са в ремонт, но с този трафик, пътят няма да издържи повече от една – две години“, каза още Чалъков.

Както Ви съобщихме, в началото на месеца служебният министър на транспорта Христо Алексиев и турският му колега Адил Караисмаилоглу обявиха, че предстои изграждане на интермодален терминал и възстановяване на ж.п. линията Ямбол – Елхово – Лесово и свързването ѝ с Одрин.


Статията е публикувана на 18 ноември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА