Железопътната линия до границата с Турция ще струва 118,5 млн. лева, според предварителни разчети от Министерството на транспорта

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Железопътната (ж.п.) линия до границата ни с Турция ще струва 118,5 млн. лева. В областната администрация в Ямбол е получено писмо от Министерството на транспорта с предварителните разчети. Предпроектните проучвания се очаква да започнат в най-кратки срокове. Линията ще се използва както за товарен, така и за пътнически превоз, съобщи пред медии областният управител Георги Чалъков.

Проектът предвижда 83 млн. лева за електрификация и възстановяване на 43,6 км ж.п. линия между Ямбол и Елхово. Заложени са над 20 млн. лева за реконструкцията на ж.п. гарата в Елхово. Индикативната стойност на интермодалния терминал е 15,5 млн. лева. През него ще става претоварването от пътен на железопътен транспорт. Финансирането се очаква да бъде осигурено през новите Кохезионни фондове, както и по линия на Зелената сделка, обясни областният управител.

„Железопътната магистрала между Ямбол и Одрин ще облекчи неимоверно нарасналия през последните години трафик през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Лесово“. Всяка година товарният поток се увеличава с около 20 процента, а нашата инфраструктура не може да го поеме. Новото трасе ще намали и трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле при ГКПП „Капитан Андреево“. Освен това този вид транспорт остава един от най-екологичните и най-евтините“, посочи още Чалъков.

По думите му проектът ще има положително отражение върху икономическото развитие на региона. Съвременната инфраструктура ще привлече инвеститори за изграждане на логистични бази и предприятия.

Задействана е вече и процедурата за разширяване на пътя между Ямбол и ГКПП „Лесово“. Идеята е да стане четирилентов, като това ще разтовари трафика и ще осигури по-добра свързаност с автомагистрала „Тракия“, подчерта областният управител на Ямбол.

„Има огромна нужда и от неговото осъществяване, тъй като сегашният път не може да поеме огромния поток. В същото време бързо се износва, някои участъци в момента са в ремонт, но с този трафик, пътят няма да издържи повече от една – две години“, каза още Чалъков.

Както Ви съобщихме, в началото на месеца служебният министър на транспорта Христо Алексиев и турският му колега Адил Караисмаилоглу обявиха, че предстои изграждане на интермодален терминал и възстановяване на ж.п. линията Ямбол – Елхово – Лесово и свързването ѝ с Одрин.Статията е публикувана на 18 ноември 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »