И Швеция е готова да изпрати танкове „Леопард“ в Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

Швеция е готова да изпрати някои от бойните си танкове „Леопард“ в Украйна и подготвя пореден пакет от помощи за нея в борбата ѝ да отблъсне руската инвазия, заяви днес министърът на отбраната пред шведската информационна агенция ТТ, съобщава БТА.

Швеция изпрати няколко пакета военна и гражданска помощ за Украйна след инвазията, предприета преди година от Москва, която нарича нахлуването „специална военна операция“, отбелязва Ройтерс.

Най-новият пакет включва бронирани бойни машини на пехотата, които според министъра на отбраната Пол Йонсон ще представляват основната помощ, предоставена от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

Швеция се готви да изпрати също усъвършенствана артилерийска система „Арчър“ (Archer), а в шведския парламент се засилва подкрепата за предоставяне и на някои от 120-те танка „Леопард“, с които Швеция разполага.

„Отворени сме за тази възможност и водим тесен диалог по въпроса – най-вече с Германия“, заяви Йонсон, цитиран от шведската агенция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО