Христо Христов пред БНР: Елховският край е много богат откъм етнография и археология

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

„Елховският край е много богат на етнографски податки. Бих споменал сукманената носия, която придава специфика на нашия регион. Преди е била разпространена на широка територия, от село Факия на изток до Главан на запад. Музеят е създаден през 1958 година, като етнографски такъв. По-късно е добавена и археологическа част към него. От 2005 година тук работи екип, воден от Даниела Агре към БАН. Разкрито бе голямо тракийско погребение между селата Маломирово и Златиница. Част от него е в музея. Продължават и изследванията на римски артефакти. На този етап приключи проучването на тракийски династичен дом край село Княжево. Той е разположен близо до река Тунджа. В същото време работи и друг екип на светилище от римската епоха до село Стройново. С екип на БАН проучваме крепост до село Мелница в местността „Градище“. Става дума по всяка вероятност за такава от времената на войните с Византия. Работим на широк фронт, защото до новото хилядолетие на практика в района ни не се е правило нищо в тази насока. За периода на османско владичество мога да кажа, че градът е сред първите попаднали под турска власт и между последните освободени. Причината е близостта до Одрин и топографското му разположение. Елхово е освободен на 20 януари 1878 година. За съжаление района е бил подложен на жестоко разорение от отстъпващата армия на Мехмед Али паша. Елитът на града е бил унищожен и затова върви трудно развитието му след освобождението, но той оцелява.“ заяви за Радио Стара Загора Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей в град Елхово.

източник: bnr.bgСтатията е публикувана на 8 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си
Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със ... прочетете още »
Положението с правата на човека се влошава в световен мащаб
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази съжаление за влошаване на правата на човека в световен мащаб, ... прочетете още »
"Гардиън": Си Цзинпин идва в Москва точно когато Китай напира да играе по-доминираща роля в света
Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският ... прочетете още »
ISW: Русия все пак напредва в Бахмут
Руските сили отбелязаха незначителни успехи във и около Бахмут на фона на съобщенията за увеличаване на темпото ... прочетете още »
Шакира с шокиращ ход?
Според испански медии известната певица Шакира е поставила кукла "вещица" на балкона на къщата ѝ в Барселона ... прочетете още »
Поредна спецакция на МВР, този път в Сандански и Кресна
В ход е специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и противодействие ... прочетете още »
В Бургас: Глутница бездомни кучета стресира хората всяка сутрин
Глутница бездомни кучета стресират бургазлии в ранните часове на деня. За това сигнализираха притеснени жители на кв ... прочетете още »
Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива
Босът на руските наемници от "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди руския министър на отбраната Сергей Шойгу в писмо, ... прочетете още »