Важните новини във ФАКТИ на 23.03.2023 г.

Публикувано преди 1 година  |  България

Военен експерт: Страните от НАТО и ЕС, може би без САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия

Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия. ЕС с намаляването на армиите и запасите на въоръжение, се оказа, че няма кой знае какво да даде на Украйна, въпреки желанието за участие на равни начала със САЩ.

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

„По повод изнесената от Съюза на птицевъдите информация за контрабанден внос на 2.5 млн. броя яйца от Украйна, бързото решение и за защита на българските производители, и на населението, е веднага да се спре вносът от Украйна. Тя не е член на ЕС. Тя е трета страна и това е възможно. Служебният кабинет да не чака и минута повече.“

Иван Шишков потвърди: Вдигаме тол таксите с 50%

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на тол таксите с 50 процента, след като това бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Около 600 милиона лева ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, показват разчетите, съобщи БНР.

Обсъждат как държавата ще поеме управление на рафинерията в Бургас при форсмажорна ситуация

Консултативният съвет за сътрудничество между държавните органи и лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход към министъра на икономиката и индустрията обсъди днес механизмите за поемане от държавата на оперативното управление на рафинерията в Бургас, в случай на форсмажорна ситуация.

Фамилна вендета в Девин: Сбиване на два рода вдигна на крак полиция и жандармерия

Осем души са задържани за едно денонощие в Районното управление в Девин след сбиване между два рода на ул. „Освобождение“ в града при спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност, която се провежда втори ден на територията на област Смолян, съобщи БНР.

КЗК се активизира: Разследват участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор

Комисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК, под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия. Това съобщи БНТ.

Проф. Радостина Александрова: Туберкулозата остава сред 10-те водещи причини за смъртността

Туберкулозата продължава бъде сред 10-те водещи причини за настъпване на смърт, въпреки напредъка на науката и медицината. Това каза в ефира на на Euronews Bulgaria вирусологът проф. Радостина Александрова по повод отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата на 24 март. Годишно в световен мащаб над 10 млн. души заболяват от туберкулоза, а повече от 1,6 млн. са смъртните случаи вследствие на заболяването, каза още тя.

Кузман Илиев: Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация

„Никоя от партиите няма шанс да управлява самостоятелно, нужна е коалиция. Партиите не бива да носят отговорност за обещанията си. Има риск всеки да иска да набута неговия харч, неговата програмка”. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев в коментар за предизборните послания на партиите преди вота на 2 април.

Експерт по европейско право: Заповедта за арест на Путин е ясен знак, но тя няма да е последната

„Всички държави – страни по уредбата на Международния наказателен съд, са обвързани – ако в следващ момент лицата, срещу които е издадена такава заповед, попаднат на тяхна територия, да ги задържат и предадат на МНС. Това ще бъде изпитание, доколко е устойчива и се прилага ефективно уредбата на този съд“. Това коментира пред БНР Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Любомир Дацов: Всички данъчни облекчения трябваше да отпаднат, а не избирателно, както го направиха

Резултатите от финансовата политика, която се провеждаше през последните две години, вече са ясни. Още от самото начало тази политика беше погрешна и сега ще платим нейната цена.

Стоян Панчев: Налагането таван на надценките е трудно и методологически. А и на кабинета май не им се влиза в този спор

„Едва ли тази намеса ще произведе нещо положително за потребителите или негативно за инфлацията. Колкото повече следя заниманията на служебния кабинет с въпроса, толкова повече ми се струва, че цялата история по скоро е опит за създаване на медиен шум по въпроса. Реалните резултати не очаквам да се появят“. Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО