Ердоган: Турция се присъединява към клуба на страните с ядрена енергия

Публикувано преди 1 година  |  Света

„Турция се присъединява към клуба на страните с ядрена енергия, макар и с 60-годишно закъснение“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който участва чрез видеовръзка на церемонията по доставката на ядрено гориво в АЕЦ „Аккую“, цитира РИА Новости.

„С доставката на ядрено гориво до нашата електроцентрала по въздух и море АЕЦ „Аккую“ придоби статут на ядрено съоръжение. Европейската комисия призна ядрената енергия за „зелена енергия“ и елиминира колебанията. С АЕЦ „Аккую“ направихме нашата страна част от това развитие. Нашата страна, макар и със закъснение от 60 години, се присъединява към клуба на световните ядрени сили“, заяви Ердоган по време на речта си.

Преди церемонията Реджеп Ердоган разговаря с руския президент Владимир Путин и е предложил да се работи по нови инициативи за зърнената сделка.

„По време на разговорите бяха оценени събитията от руско-украинския конфликт и работата в контекста на споразумението за зърното. Президентът Ердоган обяви възможността за работа по нови инициативи в рамките на предложената работна група“, се посочва в официално изявление на турското президентство, цитира „Фокус“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО