Анкара: Надяваме се, че зърнената сделка ще бъде удължена

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда за удължаване на зърнената сделка след 18 май, когато тя изтича. Това съобщи той в неделя в ефира на телевизионния канал TRT Turk.

„Използвахме благоприятната атмосфера, която се създаде в отношенията с лидерите на Украйна и Русия Владимир Зеленски и Владимир Путин, както при размяната на пленници, така и при организирането на зърнен коридор. Продължаваме да работим в тази посока, гледаме напред към удължаване на сделката“, каза турският лидер.

Въпросът за удължаване на зърнената сделка беше обсъден миналата седмица по време на телефонни разговори между президентите на Турция и Русия.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви в петък, че споразуменията от Истанбул не се изпълняват по отношение на условията, свързани с Руската федерация, и в тази връзка перспективите за удължаване на сделката са „не много добри“. Според вестник Hurriyet, турската страна ще обсъди този проблем с представители на ООН, САЩ и Великобритания в следващите дни.

Анкара не смята твърденията на Москва относно това как се изпълнява зърнената сделка за неоснователни. Това заяви в края на април турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Идеята за привличане на турски банки към системата за разплащане на руски храни е на генералния секретар на ООН, поясни Чавушоглу.

„Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е напълно наясно със ситуацията. И го обясняваме на САЩ и Великобритания, тъй като и двете страни са ключови в банковите въпроси. Включването на Руската земеделска банка към SWIFT е свързано с тях. В края на краищата това, което беше обещано на Русия по сделката, така и не беше изпълнено“, изтъкна турският външен министър и отбеляза, че „е необходимо да бъдем справедливи“ спрямо очакванията на Русия.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО