Въздушна мощ! Румъния е втората членка на ЕС след Полша, която купува турски дронове „Байрактар“

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Румъния се готви да се сдобие с турски бойни дронове Байрактар ТБ2 (Bayraktar TB2), като договорът за покупката на 18 такива машини вече е подписан, съобщи на 27 април турският посланик в Букурещ Йозгюр Къванч Алтан. Покупката възлиза на 321 милиона долара, а безпилотните летателни апарати се очаква да бъдат доставени на румънските сухопътни сили до началото на 2025 г. Така Румъния ще стане втората членка на ЕС след Полша, която купува такъв вид дронове, отбелязват местните медии.

Намерението за покупка на дроновете беше обявено още през август 2022 г., след като летателните апарати доказаха ефикасността си както в Либия и Азербайджан, така и в Украйна, където бяха използвани успешно във войната с Русия за унищожаване на руските системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Ромъния ТВ. Покупката беше одобрена в румънския парламент през есента на миналата година, а доставката на трите системи, включваща общо 18 дрона, ще бъде извършена във Военновъздушната база 93 в Тимишоара.

„Тази приятелска страна, съсед в Черно море и съюзник в НАТО, добавя Байрактар TB2 към своя арсенал (…) Тази стратегическа способност, чрез която бяха спечелени много битки, е нов сигнал за нашето стратегическо партньорство с Румъния“, написа в Туитър турският посланик, обявявайки покупката.

Турската частна компания Байкар (Baykar), която е производител на дроновете, придоби международна известност през последните години заради лекия дрон Байрактар TB-2 на компанията, който беше използван в Украйна, Азербайджан и Северна Африка и се превърна в голям експортен успех, превръщайки фирмата в един от най-големите турски износители на отбранителна продукция, посочва Ройтерс.

В началото на тази година Байкар съобщи, че изнася дронове Байрактар TB-2 в 28 страни, сред които Катар, Либия, Украйна, Азербайджан, Мароко, Етиопия, Пакистан, Нигерия, Полша, Обединените арабски емирства, Кувейт и други. Същевременно Байкар дари през юни един от безпилотните си самолети на Литва, за да го предаде на Украйна, след като населението на балтийската страна събра близо 6 милиона евро за закупуването на дрон за Украйна.

Румъния е втората страна от ЕС след Полша, която купува дронове от този тип, и третата членка на НАТО, без да се брои Турция (Албания поръча три дрона Байрактар ТБ2 през декември 2022 г.). Безпилотните бойни летателни апарати имат дължина от 6,5 метра и размах на крилете от 12 метра, могат да издържат на полет до 27 часа и имат капацитет да транспортират четири интелигентни ракети с лазерно управление или военно оборудване, което може да тежи до 150 килограма. Достигат скорост 200 километра в час, могат да летят до височина 5500 метра и могат да бъдат контролирани на разстояние до 300 километра според данни на производителя, цитирани от Ромъния ТВ.

Дроновете, които са закупени „с въоръжение от стандартната конфигурация на системата Байрактар TB2“, ще бъдат получени от румънските сухопътни сили до началото на 2025 г., уточни министерството на отбраната в отговор на запитване от Свободна Европа-Румъния. Изданието посочва, че румънските военни ще започнат подготовка за използване на дроновете Байрактар TB2 още през тази година и че румънски военни ще заминат за Турция, за да се научат как да маневрират безпилотните летателни апарати.

Покупката на турски военни дронове доближава Букурещ до Анкара, коментира в своя публикация в Туитър Халук Байрактар, ръководител на компанията Байкар, като отбелязва, че с този износ „връзките между Турция и Румъния ще станат още по-силни“. Той отбелязва, че с покупката на дронове Байрактар ТБ2 „Румъния, с която имаме дългогодишно приятелство и силни връзки, базирани на взаимното доверие, влезе в списъка на страните, които приемат високата технология на Байрактар ТБ2 СИХА в собствения си инвентар“.

Полша беше първата страна от ЕС, която купи дронове Байрактар за въоръжаване на армията си, като първите апарати започнаха да пристигат още миналата година, а последните доставки ще бъдат направени следващата година, отбелязва Свободна Европа.

Изданието цитира и мнението на бившия началник на Генералния щаб на Румънската армия генерал Щефан Данила, който признава, че войната в Украйна е потвърдила важната роля на дроновете и че те са доказали ефективността си и в конфликта между Армения и Азербайджан, но според него „опцията Байрактар не е най-ефективната“ за Румъния и решението за тази покупка е „политическо“.

„Лично аз смятам, че една способност за борба с дронове е по-необходима, отколкото способност за нанасяне на удари, а опцията Байрактар не е най-ефективната. Нещо повече, не мисля, че има реална оценка, сравнена с други еквивалентни системи. С други думи, това е политическо решение, с което би трябвало да се ангажират президентът и премиерът“, казва Щефан Данила, първият генерал от авиацията, който става началник на Генералния щаб.

Покупката е част от амбициозна програма за въоръжаване и модернизиране на румънската армия до 2040 г., като за тази цел Румъния заделя от тази година 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбраната, напомня сайтът Юрактив.

В момента министерството на отбраната е в процес на изпълнение на около 50 програми за покупки, посочи началникът на Главната дирекция за въоръжаването генерал-лейтенант Теодор Инчикаш, цитиран от Свободна Европа. Той уточни, че до края на тази година армията ще се сдобие с всичките седем американски системи за противовъздушна отбрана Пейтриът.

Други важни програми за оборудване на въоръжените сили са ракетните системи за залпов огън Хаймарс, покупката на още самолети Ф-16 и на над 54 американски танка Ейбрамс. Същевременно на 11 април Върховният съвет за национална отбрана реши Румъния да купи американски бойни самолети от пето поколение Ф-35. Началникът на Генералния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску обаче уточни, че това ще стане едва след 2030 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО