Германия прехвърля система „Пейтриът“ във Вилнюс, за да пази срещата на върха на НАТО

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Германия ще прехвърли в Литва своите системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“, които сега е разположила в Словакия, за да пази срещата на върха на НАТО след месец и половина, съобщи днес германското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, пише БТА.

Форумът ще се състои на 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс. Очаква се на срещата да бъдат взети важни решения за бъдещето на алианса на фона на войната на Русия срещу Украйна.

Понастоящем Германия е разположила две батареи „Пейтриът“ в Словакия и три в Полша, отбелязва Ройтерс.

„За наземната противовъздушна отбрана (на срещата на върха на НАТО) ние ще преместим нашите батареи „Пейтриът“ от Словакия и поддържащи елементи от Полша в Литва“, каза германското министерство на отбраната. То уточни, че това ще сложи край на разполагането на зенитните системи в Словакия.

Говорител на германското министерство на отбраната отказа да даде подробности какви елементи ще бъдат прехвърлени от Полша в Литва.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »