Зеленски: Разчитаме все повече на дроновете за защита от руснаците

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев все повече разчита на дронове от всякакъв вид в защитата си срещу руската инвазия, предаде ДПА.

„Това е очевиден приоритет на държавата и конкретен начин да защитим живота на нашите войници“, каза Зеленски във видеообръщението си снощи.

Той каза, че се е консултирал с правителството и военните в Киев какви дронове има на склад и са необходими на фронтовата линия.

„Логистиката ще бъде ускорена“, каза украинският президент. Според Зеленски се работи и за подобряване на ефективността на безпилотни самолети от всякакъв размер, чиято важност е нараснала значително по време на почти 22-месечната война.

Украински и руски военнослужещи използват малки дронове с камери, за да наблюдават всяко движение на врага на бойното поле. Такива самолети могат също така да хвърлят малки залпови заряди по танкове или вражески окопи.

Украинците ги използват, за да компенсират частично намаляващите си запаси от артилерийски боеприпаси, но Москва има много ефективна технология за заглушаване на електрониката на противниковите дронове.

В същото време почти всяка нощ Русия обстрелва украински градове с дронове иранско производство, които в края на полета си трябва да се разбият в целта с експлозивен заряд.

Украйна доразвива своите безпилотни самолети, осигурявайки им по-голям обхват на действие. Досега обаче щетите, които са причинили при атаки срещу цели в Русия, са ограничени, отбелязва ДПА.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО